Huidtypes

Je huidtype is aangeboren en dus genetisch bepaald. Uitgangspunt voor het bepalen van je huidtype is de talgproductie. Je huid scheidt van nature talg uit om de huid soepel en vet te houden, maar de ene huid produceert meer talg dan de andere huid. Weinig talg betekent een droge huid, teveel talg betekent een vette huid. Hoewel aangeboren over het algemeen betekent dat het niet verandert gedurende je leven kan het huidtype onder bepaalde invloeden wel tijdelijk of geleidelijk veranderen.

De droge huid

huidtypes_Tekengebied 1

Een droge huid en een gedehydrateerde huid worden vaak met elkaar verward. Hoewel ze wel vaak samen voorkomen, is een droge huid niet hetzelfde als een gedehydrateerde huid.
Een gedehydrateerde (of vochtarme) huid is een huidconditie waarbij er een gebrek aan vocht in de huid is. Een droge huid daarentegen heeft een gebrek aan huidvetten (talg) en is een huidtype.

Bij een droge huid is de huidbarrière beschadigd door een tekort aan huidvetten. Hierdoor kan er vocht uit de huid ontsnappen en droogt de huid uit. Het tekort aan huidvetten, ook wel lipiden genoemd, kan verschillende oorzaken hebben. Een droge huid kan van nature aangeboren zijn maar kan ook ontstaan door het gebruik van zeep of alcoholhoudende producten. Een droge huid heeft behoefte aan vetten en oliën die de huidbarrière als het ware opvullen en imiteren. Zo kan de huid herstellen en voelt deze minder droog aan. Ingrediënten die helpen bij een droge huid zijn onder meer shea butter en oliën zoals jojoba, avocado of zonnebloemolie.

Kenmerken van een droge huid

  • De droge huid is vaak dunner van structuur. Er kunnen schilfertjes zichtbaar zijn.
  • De droge huid heeft fijne, nauwelijks zichtbare poriën en de huid produceert weinig talg.
  • Een droge huid kan ook voorkomen op bijvoorbeeld armen en benen.

De vette huid

huidtypes_Tekengebied 1 kopie 2

In tegenstelling tot een droge huid, produceert de vette huid teveel huidvet(talg). Een vette huid kan verschillende oorzaken hebben. Het kan van nature aangeboren zijn, maar ook hormonale veranderingen zoals schommelingen tijdens de pubertijd, gebruik van anticonceptie of zwangerschap kunnen bijdragen aan een vette huid. Een vette huid vertoont vaak onzuiverheden. Door de verhoogde talgproductie is de huid niet in staat de overvloed aan talg te verwerken. De poriën zijn verwijd en raken sneller verstopt waardoor er puistjes of mee-eters ontstaan. Maar daarentegen treedt er ook minder snel rimpelvorming op bij een vette huid!

Verkeerde huidverzorging kan er voor zorgen dat de huid meer talg aanmaakt dan nodig is. Agressieve reinigingsproducten die zeep en alcohol bevatten verwijderen alle talg maar stimuleren daardoor ook de talgproductie waardoor de huid nog vetter wordt. Het is daarom erg belangrijk om de huid goed te verzorgen, met de juiste producten. De vette huid heeft behoefte aan balans. Kies voor milde producten die de huid niet uitdrogen.
En hoewel een vette huid een verhoogde talgproductie heeft kan deze huid toch vochtarm zijn! De vette huid kan daarom ook baat hebben bij hydraterende producten.

Kenmerken van een vette huid

  • De huid heeft een dikkere, stevigere structuur.
  • De huid begint gedurende de dag te glimmen en voelt vet aan.
  • De poriën zijn duidelijk zichtbaar.
  • De huid kan onzuiverheden zoals comedonen, puistjes en/of ontstekingen bevatten.

De gecombineerde huid

gecombineerde huid2_Tekengebied 1 kopie 5

Maar liefst 80% van de mensen heeft een gecombineerde huid! Een gecombineerde huid is, zoals de naam al zegt, een combinatie van verschillende huidtypen. Bepaalde delen van de huid, vaak op de T-zone ( voorhoofd, neus en kin ) vertonen vette eigenschappen. De poriën zijn hier duidelijk zichtbaar en dit gedeelte kan gedurende de dag gaan glimmen.
Maar bij een gecombineerde huid zijn de wangen daarentegen vaak normaal of zelfs droog.

De uitdaging bij een gecombineerde huid is het vinden van de juiste verzorging waarbij er rekening wordt gehouden met zowel de vette als de droge gedeeltes van de huid. De gecombineerde huid heeft gedurende de dag baat bij matterende producten die het glimmen van de T-zone tegen gaan. Kies als nachtverzorging voor een hydraterende crème.

Kenmerken van de gecombineerde huid

  • De huid begint gedurende de dag te glimmen. Met name op neus, kin en voorhoofd, de zogenoemde T-zone.
  • De poriën zijn met name in de T-zone duidelijk zichtbaar en er kunnen onzuiverheden voorkomen.
  • De wangen zijn vaak normaal tot droog en kunnen zelfs schilfertjes vertonen.

De normale huid

huidtypes_Tekengebied 1 kopie 6

Met 'normaal' wordt in dit geval bedoeld dat de huid qua talgproductie goed in balans is. De poriën zijn niet of nauwelijks zichtbaar, de huid is soepel en het gezicht heeft een egale, frisse teint met een gezonde glans. Hoewel de normale huid qua talgproductie in balans is, kan de conditie van dit huidtype toch vochtarm, gevoelig of verouderd zijn. Bovendien kan een normale huid door verkeerde verzorging vetter worden. Naarmate we ouder worden en de opperhuid dunner wordt, kan een normale huid drogere eigenschappen gaan vertonen.

Het is belangrijk om de gebalanceerde talgproductie van de normale huid in stand te houden met de juiste producten. Houd hierbij ook rekening met de huidconditie. Besteed bijvoorbeeld extra aandacht aan specifieke kenmerken als roodheid of huidveroudering.

Kenmerken van de normale huid

  • De huid heeft kleine poriën en nauwelijks last van onzuiverheden.
  • De huis is soepel en heeft een fluweelachtige, zachte glans.
  • De huid heeft een frisse, roze teint en een uniforme transparantie

Huidcondities

Een huidtype verkeerd ook in een bepaalde conditie: de huidconditie. De huidconditie wordt beïnvloed door interne en externe factoren en kan hierdoor wisselend zijn. Interne factoren die de huidconditie kunnen doen veranderen zijn hormoonschommelingen (zwangerschap, puberteit, overgang, ziekte). Ook verandert leeftijd de huidconditie, denk aan huidverslappingen, drogere huid, grauwe uitstraling. Externe factoren die de huidconditie veranderen zijn verkeerd cosmeticagebruik (agressieve ingrediënten die de poriën verstoppen of juist de huidbarrière beschadigen) en de seizoenswisselingen (veranderingen van temperatuur en luchtvochtigheid). De huidconditie kan in de meeste gevallen verbeterd of verholpen worden met de juiste huidverzorgingsproducten.

De gevoelige huid

gevoelige huid_Tekengebied 1 kopie 5

Er is geen algemene maatstaaf die bepaalt wanneer een huid gevoelig is. De ervaring van de klant is daarom vaak leidend bij het vaststellen van een gevoelige huid.

We beschouwen een huid als gevoelig als zij snel reageert op invloeden van buitenaf zoals warmte, kou, wind of UV-straling of producten die alcohol, zeep of parfum bevatten. Bovendien zijn er een aantal factoren die de kans op een gevoelige huid vergroten. Zo hebben vrouwen over het algemeen vaker last van een gevoelige huid dan mannen. Ook kan de gevoeligheid verschillen per seizoen. Weersomstandigheden, verwarming en airconditioning kunnen de huid gevoeliger maken. Tot slot kan ook de levensstijl de conditie van de huid beïnvloeden waardoor zij gevoeliger reageert. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stress, ziekte en medicijngebruik.

In 80% van de gevallen ontstaat een gevoelige huid door verkeerde huidverzorging. Een verstoorde barrièrefunctie van de huid zorgt ervoor dat de huid minder goed bestand is tegen irriterende factoren. Met de juiste verzorging kan dit hersteld worden. Bovendien heeft de gevoelige huid baat bij goede bescherming om de reacties op de invloeden van buitenaf te verminderen.

Kenmerken van een gevoelige huid

  • De huid is vaak dun en fijn van structuur.
  • De huid reageert snel op invloeden van buitenaf (zon, wind en kou), maar ook zeep, parfum en alcohol.
  • Reacties uiten zich vaak in irritatie, roodheid, jeuken, branden, prikken, schilferige plekjes of een droge huid.

De vochtarme huid

huidtypes_Tekengebied 1 kopie

Als de cellen in de huidlagen voor minder dan 10% aan vocht bevatten noemen we de huid vochtarm. Een tekort aan vocht kan diverse oorzaken hebben. Meest voor de hand liggend is een algeheel tekort aan water in het lichaam, bijvoorbeeld door te weinig drinken. Maar een tekort aan vocht kan ook worden veroorzaakt door een tekort aan lipiden ( vetten ) en andere stoffen waardoor de huid minder goed in staat is om vocht vast te houden. Tot slot kan ook een aangetaste huid barrière een vochtarme huid tot gevolg hebben. Dit wordt vaak veroorzaakt door agressieve reinigingsproducten, veelvuldig douchen of overmatig scrubben.

Enkel water toevoegen aan de huid is niet voldoende. Producten met vochtbindende eigenschappen, die ervoor zorgen dat vocht beter wordt vastgehouden in de huid, zijn de beste keuze voor een vochtarme huid. Ook is het van belang de barrière functie van de huid te herstellen. Ingrediënten waar een vochtarme huid baat bij heeft zijn onder andere hyaluronzuur, vitamine C, panthenol en glycerine.

Kenmerken van de vochtarme huid

  • In de vochtarme huid ontstaan snel rimpeltjes en droogtelijntjes. Deze verdwijnen weer zodra het vochtniveau op peil is.
  • Als je de huid van dichtbij bekijkt zie je craquelé-achtige nerfjes in de huid.
  • Een vochtarme huid voelt snel trekkerig en oncomfortabel aan.

De vale of vermoeide huid

huidtypes_Tekengebied 1 kopie 4

Een vermoeide huid treedt op als de huid symptomen van tekorten heeft. Oorzaken van deze tekorten kunnen te maken hebben met stress en ongezonde leefomstandigheden zoals roken, slaaptekort of uitdroging door bijvoorbeeld airconditioning of te weinig drinken.

Vermoeidheid is vaak als eerste zichtbaar rondom de ogen; wallen, donkere kringen en zwelling. Een gebrek aan slaap is de meest voor de hand liggende oorzaak hiervan. Tijdens je slaap voert het lymfevatenstelsel vocht en afvalstoffen af. Als je onvoldoende slaapt, kan dit systeem zijn werk niet goed doen en kunnen vocht en afvalstoffen zich ophopen onder je ogen. Ook te weinig water drinken of juist teveel cafeïne of alcohol kunnen leiden tot wallen.

Ook roken zorgt voor een vale, vermoeide huid. Nicotine vernauwt de bloedvaten in de huid, waardoor er minder zuurstof en voedingstoffen vervoerd kunnen worden. Dit heeft een grauwe, vale huidskleur tot gevolg. Bovendien kan nicotine de huid ook een gelige gloed geven.

Afhankelijk van de oorzaak van de tekortkomingen kan er gekeken worden naar welke behandeling en producten het best bij deze huidconditie passen.

Kenmerken van een vale of vermoeide huid

  • De huid ziet er enigszins dof, grauw of vaal uit en vertoont weinig kleur.
  • De huid heeft een energiearme, futloze uitstraling.
  • Er zijn wallen en/of donkere kringen zichtbaar rond de ogen.

 

De rijpere en verslapte huid

huidtypes_Tekengebied 1 kopie 3

Huidveroudering is een proces dat rond het 25ste levensjaar begint. Het houdt in dat het stofwisselingsproces in alle cellen vertraagt. Hierdoor worden huidcellen minder snel aangemaakt en wordt de huid dunner, maar ook beschadigingen aan de huid herstellen minder snel. Waar de huid zich normaliter iedere 30 dagen vernieuwd, duurt dit proces naarmate we ouder worden steeds langer.

Daarnaast worden ook de essentiële bindweefselcellen die zorgen voor de soepelheid en stevigheid van de huid steeds minder geproduceerd. Zij zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van elastine en collageen. Elastine en collageen geven de huid haar stevigheid en elasticiteit. Tot ons 25e levensjaar is de aanmaak van collageen in evenwicht met de afbraak hiervan. De productie van collageen in de huid neemt echter met ongeveer 1% per jaar af naarmate we ouder worden. Hierdoor verliest de huid zijn elasticiteit en stevigheid en ontstaan er rimpels.

Hoewel huidveroudering een natuurlijk proces is dat we niet kunnen tegenhouden zijn er een aantal factoren die het verouderingsproces kunnen versnellen. De grootste boosdoener hierin is overmatige blootstelling aan UV-stralen. Maar ook stress, roken, cafeïne, alcohol, suiker, diëten, slaaptekort, medicijngebruik, verkeerd cosmeticagebruik en chronische irritatie van de huid.

Kenmerken van een verslapte huid

  • De huid vertoont fijne lijntjes en rimpels en verliest merkbaar stevigheid en elasticiteit.
  • De kaakcontour en hals zijn minder strak.
  • Door een verminderd vermogen tot vochtbinding is de huid gedehydrateerd.